elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Käsikirjoitus » Puoliväli
 
Klassisen draaman malli: Puoliväli

 Klassisen draaman malli: Puoliväli.
  « Kuvaesimerkki
 

Puoliväli

Elokuvan kokonaiskeston puoliväli on rakenteellisesti tärkeä kohta. Klassinen näytelmä jakautuu nousevaan ja laskevaan toimintaan, kuten "Romeo ja Julia" (vrt. Freytagin käyrä).

Näytelmän alussa Romeo ja Julia nousevat kohti onnea, vastoin sukujen välistä vihaa. Mutta mitä kaksi rakastavaista voi kiivaalle vihanpidolle (vrt. alkusysäys)? Romeo tasapainottelee rakkautensa ja sukunsa velvoitteiden keskellä. Näytelmän puolivälissä Romeo kostaa ystävänsä Mercution kuoleman ja tappaa kaksintaistelussa Julian serkun Tybaltin. Romeo joutuu rangaistukseksi maanpakoon Mantuaan. Tybaltin kuoleman jälkeen toiminta taittuu laskevaksi kohti väistämätöntä eli rakastavaisten kuolemaa. Tragedian laskevassa toiminnassa käänteet pahentavat tilannetta: Romeo saa esimerkiksi virheellisen tiedon Julian kuolemasta ja toimii "oikein" tämän väärän tiedon perusteella.

Tämä klassinen ja rakenteellinen ratkaisu on periytynyt Hollywood-tuotantoihin, joissa on helppo havaita puoliväliin sijoitettu käännekohta. Esimerkiksi "Uhrilampaiden" rakenteessa on havaittavissa selvä puolivälin käänne. Kannattaa katsoa myös elokuva "Crying Game" ja sen tyylipuhdas puolivälin käännekohta sekä "Trainspotting", jonka tarkassa puolivälissä päähenkilö Mark "Rent-boy" Renton ottaa yliannoksen heroiinia ja joutuu sairaalaan. Elokuvan toisen puoliskon käynnistääkin pitkä vieroitusjakso Rent-boyn kotona.

Vrt. Keskikohta, Rakenne

 

Jouko Aaltonen: Käsikirjoittajan työkalupakki

Neil Jordan: The Crying Game (1992). [http://us.imdb.com/Title?0104036]

Jonathan Demme: The Silence of the lambs (1991). [http://us.imdb.com/Title?0102926]

Danny Boyle: Trainspotting (1996). [us.imdb.com/Title?0117951]

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot  
 
Kuvake alkuperäisen mediaseurantakuvan tilalla