elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Käsikirjoitus » Muutos
 
Elokuvan päähenkilö muuttuu ja pääsee tavoitteisiinsa

 POIKA JA ILVES
 © Wildcat Productions ltd 1999
  « Kuvaesimerkki
 

Muutos

Elokuvan tekee mielenkiintoiseksi siinä kuvattu muutos, mikä useimmiten näytetään päähenkilön muuttumisen kautta. Tämä muutoksen kuvaaminen perustuu satuihin, legendoihin ja kertomuksiin. Ihmisiä kiinnostaa "pienen ja avuttoman kasvu sankariksi ja voittajaksi".

1900-luvun alussa Vladimir Propp tutki venäläisiä kansansatuja ja löysi niistä kerta toisensa jälkeen toistuvat arkkityypit ja juonet. Folkloristien ja antropologien kehittelemät Proppin ajatukset saavuttivat lopulta Hollywoodin, missä Christopher Vogler muokkasi ja korjasi työkseen elokuvakäsikirjoituksia.

Vogler yhdisti Proppin ajatuksia myyttien tutkija Joseph Campbellin teokseen "Sankarin tuhannet kasvot" (suomennettu). Tässä teoksessa Campbell kuvailee sankarin - jokaisen kertomuksen päähenkilön - matkaa tarinan halki. Sankarin matkan pohjalta Vogler kirjoitti oman versionsa tarinan kulusta Hollywood-elokuvia varten. Teos saavutti käsikirjoittajien keskuudessa suuren suosion ja on suositeltavaa luettavaa kaikille elokuvantekijöille. Sama kaava toimii niin romanttisissa komedioissa kuin seikkailuelokuvissa.

Star Wars -elokuvan päähenkilön Luke Skywalkerin muutos arasta nuorukaisesta universumin pelastajaksi ja sankariksi on hyvä esimerkki muutoksesta.

 

Elokuvantaju: Elokuvakirjallisuus

Helsingin Sanomat, Klik, Episodi 713.
[www.helsinginsanomat.fi/klik/
arkisto/episodivii99/episodivii9900.html
]

Wikipedia: The Hero with a Thousand Faces [The Hero with a Thousand Faces]

Star Wars. Welcome to the official site
[www.starwars.com]

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot  
 
Kuvake alkuperäisen mediaseurantakuvan tilalla