elokuvantaju
  Etusivu   |    Oppimateriaali   |   Sanahaku   |   Tietoa opiskelusta  
» Oppimateriaali » Levitys » Elokuvateatteri
 
Elokuvateatteri Dianan sisäänkäynti

 Elokuvateatteri Diana Helsingissä.
 © Kati Rapia 2002
  « Kuvaesimerkki
  Elokuvateatteri

28.12.1895 Antoine Lumiére isännöi Pariisin Grand Caféssa poikiensa August ja Louis Lumiéren kehittämällä projektorilla esitettyä historian ensimmäistä elävien kuvien näytöstä. Sadan vuoden jälkeen elokuvateatteri on yhä monen mielestä se ainut ja oikea paikka elokuvan katsomiseen.

Elokuvateatterissa elokuva esitetään projisoimalla filmille taltioidut kuvat projektorin valon ja objektiivin avulla vaalealle pinnalle, tavallisesti esitystä varten valmistetulle ja ripustetulle projisointikankaalle.

Nykyaikainen elokuvateatteri on pimennettävä, ilmastoitu, mukavin istuimin ja korkeatasoisin äänen- ja kuvantoistolaittein varustettu sali, jossa elokuva voidaan parhaalla mahdollisella tavalla katsoa filmiltä.

Nykyiset elokuvateatterit ovat usein ns. multiplex-teattereita, joissa on useita erikokoisia saleja (multiplex-teatteriksi kutsutaan elokuvateatteria, jossa on yli viisi salia).

Elokuvakatsomisen laatuun on viime vuosien aikana kiinnitetty paljon huomiota. Erityisesti stereofoninen Dolby-ääni on nostanut äänen merkityksen aivan uudelle tasolle elokuvailmaisussa ja tehnyt katsomisesta kokonaisvaltaisen kokemuksen. Lisäksi THX-luokitus on mahdollistanut kansainvälisesti tasalaatuisen, korkealaatuisen esitystapahtuman.

Vrt. videoprojisointi, filmi, elokuva

 

Lauri Tykkyläinen: Filmikelan historiaa

Elokuvantaju: Katsottuja ja pidettyjä elokuvia

Dolby: Cinema Products. [www.dolby.com/cinema]

Lucasfilm THX. [www.thx.com]

Finnkino [www.finnkino.fi]

Sandrew Metronome [www.sandrewmetronome.fi]

American Museum of the Moving Image. [www.ammi.org] Elokuvan projisoinnin periaate animaationa. Valitse "Online Exhibitions" - Valitse "Shutters, Sprockets, and Tubes consists of six animated interactive tutorials that explain the science and technology behind movies and television."

 

 
     Ohjeet     Tekijät     Palaute     FLE     Yhteistyötahot